Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Milletvekili Özkoç:Çocuk cezaevlerini kapatacağız

SİYASET
Milletvekili Özkoç:Çocuk cezaevlerini kapatacağız

CHP Sakarya Milletvekili ve 1’inci sıra milletvekili adayı Engin Özkoç, Sakarya’da bozulan ekonomik ve sosyal dengelerin,  çocukları büyük bir hızla suça sürüklediğini belirterek, “Tablo, Türkiye genelinden de ağır. 2013 yılında, Sakarya’da 5 bin çocuk karakolla tanıştı. TÜİK verilerine göre, 5 yıl önceye kıyasla 5 kat fazla. Bu ürkütücü gidişi biz durduracağız. Çünkü yalnız CHP, sosyal devlet kurmayı, yoksulluğu kader olmaktan çıkarmayı hedefliyor” dedi.

Özkoç, yaptığı yazılı açıklamada, tüm araştırmaların, yoksulluk, aile içi şiddet, eğitimsizlik, göç, dışlanma, çevre koşulları gibi faktörlerin çocukları suça ittiğini ortaya koyduğunu belirterek, “Bizim için suçlu çocuk yok, suça itilmiş çocuk var. Biz soruna böyle bakıyoruz. Çocuk Cezaevlerini kapatacağız. Sorunu, çocuklar üzerinden değil, onları suça sürükleyen nedenler üzerinden çözeceğiz” dedi.

-“TEMELİNDE YOKSULLUK VAR”-

Özkoç, şöyle devam etti:

“Çocukları suça sürükleyen tüm faktörlerin temelinde yoksulluk var. CHP iktidarı olarak halka söz veriyoruz; 4 yıllık bir iktidar sonunda biz yoksulluğu bu ülkede bitirmiş olacağız.

Yoksulluğun yarattığı ekonomik ve sosyal etkilerden en fazla çocuklar zarar görüyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de son 5 yılda karakola düşen çocuk sayısında 2 kat artış var, Sakarya’da 5 kat. Kent, çocuklarımız için gittikçe daha tekinsiz bir hal almaya başladı. Çocukların en fazla karıştığı suç; yaralama ve hırsızlık, ki bu sosyal ve ekonomik bozulmayı gösteriyor. Uyuşturucu da en önemli dertlerden biri. Bonzaiyle birlikte patlayan uyuşturucu kullanımı sonrası, kentte madde kullanım yaşı 11’e kadar düştü.

-“CEZAEVLERİNİ DÜZELTMEYECEĞİZ, KALDIRACAĞIZ”-

Bu sorunları, çocuklarımızı cezaevlerine kapatarak çözemeyiz. Cezaevi çocuklarımızı topluma kazandırmıyor. Tam tersine cezaevi koşulları çocuklarımızda onarılmaz yaralar açıyor. Bırakın cezaevi mantığının pedogojik yanlışlığını, bir de Türkiye’de çocuk cezaevlerindeki cinsel istismanlar, işkence ve hak ihlalleri korkunç boyutta. Pozantı’da raporlarla ortaya kondu, onu Şakran, Kürkçüler, Antalya, Sincan’da yaşananlar izledi, izliyor. Yapılan hiçbir şey yok, hepsi cezasız kaldı.

Biz çocuk cezaevlerini düzeltmeyeceğiz, hepsini ortadan kaldıracağız. Çocuk tutukluluğuna son vereceğiz. Çocuk suçlu yok. Önce bunu kabul edeceğiz.

-“ÇOCUK İSTİSMARINA AĞIR CEZA”-

CHP iktidarında biz, adli vakalara karışan çocuklara sosyal hizmet uzmanı, psikolog, sosyolog, pedagog ve hukukçulardan oluşan bir ekip tarafından destek sağlayacağız.

Çocukların mağdur olduğu durumlarda, mağduriyetin giderilmesine öncelik vereceğiz.  Çocuk istismarının etkin şekilde cezalandırılmasını sağlayacağız.

Çocukların şiddet döngüsü ve suç döngüsü içinde kalmalarına izin vermeyeceğiz.

-“TEK BİR ÇOCUK, YATAĞA AÇ GİRMEYECEK”-

Yoksullukla mücadele, zaten CHP’nin temel mücadele alanı. Bunun yanında çocuk yoksulluğu gidermek için özel bir program uygulayacağız. CHP olarak söz veriyoruz: Türkiye’de, Sakarya’da tek bir çocuk yatağa aç girmeyecek.

CHP Aile Sigortası Programı’yla yoksul çocukların sağlık, beslenme, kreş ve eğitim başta olmak üzere tüm gereksinimlerini karşılayacağız. Ayrıca Aile Sigortası kapsamında yoksul çocuklara nakit desteği sağlayacağız.

Okullarda ücretsiz öğle yemeği uygulaması başlatacağız. Doğan her yoksul çocuğa, mama ve bebek bezi de dahil, ilk 6 aylık tüm hijyenik ihtiyaçlarını sağlayan  ‘bebek sandığ’ vereceğiz.

Çocukların yoksulluk döngüsü içinde kalmasının temel nedeni olan ‘eğitimden kopma’ ve ‘çocuk işçiliğini’ kesinlikle önleyeceğiz. Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmelerinin önüne geçeceğiz.”

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
5 + 3 =