Sakarya Haberleri
Telegram'da ve Instagram'da
BİZİ TAKİP EDİN

Özkoç'tan Ferizli Belediyesine tepki

"Konutların satılması yasal değil”

SİYASET
Özkoç'tan Ferizli Belediyesine tepki

"Konutların satılması yasal değil”

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Engin Özkoç düzenlediği basın toplantısında, 17 Ağustos depreminde mağdur olan vatandaşların kullanımı için yaptırılan konutların Ferizli Belediyesi tarafından satılma işleminin yasal olmadığını iddia etti.
“MAĞDURLARIN BARINDIRILMASI AMACIYLA…”
17 Ağustos depreminde yaptırılan konutların Ferizli Belediye tarafından satışa çıkarıldığını bildiren Milletvekili Özkoç, “Depremin ardından hayırseverler hazineden yardım istedi ve üzerine depremzedeler için konut inşa ettirdi. Kim bunlar: Türkiye Yardım Sevenler Derneği. Milli Eğitim Bakanlığı, lojman olarak kullanılması amacıyla 12 konut yaptırdı. Diğerleri; Öztaş, Turan Hazinedaroğlu, ERKO ve OHS firmaları. Bu inşaat firmaları da 47 konut yaptı ve ‘deprem mağdurlarının barındırılması’ amacıyla Sakarya Valiliği’ne tahsis etti” dedi.
‘GEÇİCİ BARINMA’
Özkoç şöyle devam etti: “Sakarya Valiliği de mağdur vatandaşlar arasından noter huzurunda, kurayla 47 aileyi belirledi ve konutlara yerleştirdi. 2006 yılına kadar kimse bu ailelere dokunmadı. 2006 yılına gelindiğinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, hiçbir protokolde yer almayan, hiçbir ortamda depremzedelere söylenmeyen bir şekilde konutların ‘geçici barınma’ için olduğunu gündeme getirdi. Ailelere bir tebligat gönderildi ve konutların, ‘gerçek hak sahiplerine dağıtılması’ için boşaltılması gerektiği bildirildi.”
“DAVA KAYBETTİLER”
Milletvekili Özkoç, “Kimdir peki gerçek hak sahibi? Mevzuata göre, depremde tapulu konutu yıkılan veya ağır hasar gören kişi. Bizim bu konutlarda barınan vatandaşlarımız kim? Tapulu bir konutu olamayacak kadar yoksul insanlar. O zaman tapusu olana sahip çıkan devlet, tapusu olamayacak kadar yoksul olan insanımıza sahip çıkmaz mı? Bizce çıkar, çıkmalıdır. Aileler de bu inançla bakanlığın tebligatına karşı dava yoluna gitti. Ancak yasaya göre ‘hak sahibi’ olmadıkları, olamadıkları için davayı kaybetti” şeklinde konuştu.
“BELEDİYE SATIŞ SÜRECİNİ BAŞLATTI”
Sakarya 1. İdare Mahkemesi’nin, ‘Burada kalan vatandaşların geçici barınma hakkına sahip olduğuna, konutların gerçek sahiplerine dağıtılmak üzere boşaltılması gerektiğine’ hükmettiğini belirten Özkoç, “Konutlar, 2011 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla İl Özel İdaresi’ne, 2014 yılında da Büyükşehir Yasası’yla Ferizli Belediyesi’ne devredildi. Gelinen noktada Ferizli Belediyesi ne yaptı? Konutları, gerçek hak sahiplerine mi dağıttı? Hayır, içinde yaşayan depremzedeleri ‘işgalci’ olarak nitelendirdi ve belediyeye gelir elde etmek üzere satış sürecini başlattı” ifadelerini kullandı.
“İMKAN SAĞLANSIN”
Özkoç açıklamasının sonunda şöyle konuştu: “Burada birincisi, Ferizli Belediyesi’nin satış işlemi yasal değil. Bu konutlar, deprem mağduru vatandaşların barınması amacıyla yapıldı, belediyeye gelir sağlamak için değil. Belediye, ilk etapta lojman olarak kullanılan bölümün de yer aldığı bir satış yaptı. Yarın da 28 konut satışa çıkarılacak. Biz bu satışların iptali için yargı sürecini başlatıyoruz. İkincisi ki en önemlisi, burada barınan vatandaşlarımıza yasal bir güvence sağlanmalı. Vatandaşlarımız, afetzedelere ve kentsel dönüşüme tabi kişilere tanınan 10 yıllık vade imkanından yararlandırılsın. Evler için biçilen değerin 52-62 bin lira civarında olduğu söyleniyor. Bu bedeli, düşük faizle 10 yılda ödemelerine imkan sağlansın. Evlerinin yasal sahibi olsunlar.
“SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ”
Zaten yoksul olan halkımıza, ‘işgalci’ damgası vurmaya çalışmak, onları hem maddi hem de manevi açıdan zora sokarak kapı önüne koymak, ne sosyal devlete ne de kamu vicdanına sığar. Bu yanlıştan bir an önce, daha büyük acılara yol açmadan, dönülmesi için uyarıda bulunuyoruz. Sakarya’yı Meclis’te temsil eden 6 vekil arkadaşıma da çağrıda bulundum. Ortak bir tavırla, işbirliği içinde sorunu çözmeyi önerdim. İlgili toplumsal kesimlerle de görüşüyoruz. Sorun; akla, vicdana ve yasalara uygun bir çözüme ulaşıncaya kadar sürecin her adımında yer alacağız.”

Yorum Ekle

Adınız / Rumuz

Yorumunuz
8 + 1 =